Προφίλ
- ◇ Η Χριστίνα Πολύζου είναι Ψυχολόγος της Υγείας, Αναπτυξιακή Ψυχολόγος και Ψυχοθεραπεύτρια. Είναι κάτοχος πτυχίου Ψυχολογίας από University of Greenwich, ενώ έχει αποκτήσει μεταπτυχιακούς τίτλους στην Ψυχολογία της Υγείας και στην Αναπτυξιακή Ψυχολογία και Ψυχοπαθολογία από το King's College London.
- ◇ Με ειδίκευση στην περιγεννητική ψυχολογία και εμπειρία στη γενετική της συμπεριφοράς, έχει εξειδικευθεί στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ψυχικής υγείας που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό. Ταυτόχρονα, συνεχίζει την εκπαίδευση της σε όλο το φάσμα που αφορά την ψυχική υγεία των γυναικών όπως η προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή και η εμμηνόπαυση.
- ◇ Έχει εργαστεί σε κλινική μονάδα έρευνας και θεραπείας στο South London & Maudsley NHS Foundation Trust και έχει εξειδικευθεί σε μεθόδους όπως η Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT), η Θεραπεία Αποδοχής και Δέσμευσης (ACT) και η Θεραπεία Εστιασμένη στη Συμπόνια (CFT).
- ◇ Όραμα και στόχος της είναι να παρέχει μια ασφαλή και υποστηρικτική ψυχοθεραπευτική εμπειρία, βοηθώντας τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις τους, να ανακαλύψουν τις δυνατότητές τους και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους. Με βάση την επιστημονική έρευνα και τις σύγχρονες προσεγγίσεις της ψυχολογίας, χρησιμοποιεί μια συνθετική προσέγγιση θεραπείας προσαρμοσμένη στις μοναδικές ανάγκες του κάθε ατόμου, συμπεριλαμβάνοντας στοιχεία από τη Γνωστική Συμπεριφορική θεραπεία, τη Θεραπεία Εστιασμένη στη Συμπόνια και τη Θεραπεία Αποδοχής και Δέσμευσης.
Βιογραφικό
Η Χριστίνα Πολύζου είναι Ψυχολόγος της Υγείας, Αναπτυξιακή Ψυχολόγος και Ψυχοθεραπεύτρια. Αποφοίτησε αριστούχος από το τμήμα Ψυχολογίας (BSc(Hons) Psychology) του University of Greenwich, λαμβάνοντας τη διάκριση ‘‘Student of the Year’’. Κατά τη διάρκεια του προπτυχιακού της ανέπτυξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ψυχολογία της Υγείας. Έτσι, σχεδίασε και εκπόνησε την ερευνητική, πτυχιακή εργασία ‘‘Ζώντας με Ιδιοπαθή Ενδοκράνια Υπέρταση: Η αυτοαξιολογούμενη σοβαρότητα και συχνότητα των συμπτωμάτων, η εκλαμβανόμενη κοινωνική υποστήριξη και η συμπόνια προς τον εαυτό ως δείκτες πρόβλεψης της ποιότητας ζωής των ασθενών.’’ (‘‘Living with Idiopathic Intracranial Hypertension: Self-reported symptom severity and frequency, perceived social support and self-compassion as predictors of the health-related quality of life.’’).
Συνέχισε τις σπουδές της με μεταπτυχιακό στην Ψυχολογία της Υγείας (MSc Health Psychology), στο King’s College London. Εκεί, εκπαιδεύτηκε στο βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο, δηλαδή στην εξέταση των σύνθετων τρόπων, με τους οποίους βιολογικοί, ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες αλληλεπιδρούν στην υγεία και την ασθένεια. Ταυτόχρονα, εκπαιδεύτηκε σε μεθόδους και πρωτόκολλα ψυχοθεραπείας για άτομα που αντιμετωπίζουν χρόνιες ασθένειες και ιατρικώς ανεξήγητα συμπτώματα. Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της με την διπλωματική εργασία ‘‘Ο ρόλος της ‘’Δυσανεξίας στην Αβεβαιότητα’’ και του Στίγματος στην Ψυχική Υγεία κατά τη διάρκεια του COVID-19.’’ (The role of Intolerance of Uncertainty and Stigma in Mental Health Outcomes during the COVID-19 Crisis.).
Έκανε την πρακτική της άσκηση στο Psychological Medicine-Persistent Physical Symptoms Research and Treatment Unit, South London & Maudsley NHS Foundation Trust. Στόχος της πρακτικής της ήταν η αξιολόγηση ψυχοθεραπευτικών μοντέλων -όπως της Γνωστικής Συμπεριφορικής Θεραπείας (CBT), της Θεραπείας Αποδοχής και Δέσμευσης (ACT) και της Θεραπείας Εστιασμένης στη Συμπόνια (CFT)- στη διαχείριση των συμπτωμάτων της Χρόνιας Κόπωσης. Κατά τη διάρκεια της πρακτικής της, η ψυχολόγος εκπόνησε την ερευνητική εργασία ‘‘Η Θεραπεία Αποδοχής και Δέσμευσης (ACT) και η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT) ως εργαλεία διαχείρισης των συμπτωμάτων της Χρόνιας Κόπωσης.’’ (‘‘Acceptance and Commitment Therapy (ACT) and Cognitive Behavioural Therapy (CBT) as tools to manage Chronic Fatigue Syndrome symptoms.’’). Επόπτριά της ήταν η καθηγήτρια Trudie Chalder.
Επιπλέον, απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στην Αναπτυξιακή Ψυχολογία και Ψυχοπαθολογία, στο King’s College London (MSc Developmental Psychology & Psychopathology). Κατά τη διάρκεια αυτού του μεταπτυχιακού, εκπαιδεύτηκε εκτενώς από διεθνούς κύρους ειδικούς, στη Γενετική της Συμπεριφοράς, στην Ψυχοπαθολογία, καθώς και στην Περιγεννητική Ψυχολογία (π.χ. επιλόχειος κατάθλιψη). Το μεταπτυχιακό ολοκληρώθηκε με την ερευνητική εργασία ‘‘Ο ρόλος των Δεικτών Πολυγονιδιακού Κινδύνου στην παρουσία συμπτωμάτων Κατάθλιψης και Ψύχωσης σε άτομα με Νόσο του Huntington’s.’’ (‘‘The role of Polygenic Risk Scores in the presence of Depressive and Psychotic Symptoms in Huntington’s Disease.’’).
Έχει εκπαιδευτεί στην Παροχή Πρώτων Βοηθειών στην Ψυχική Υγεία (Psychological First Aid), από το Πανεπιστήμιο John Hopkins. Επίσης, έχει παρακολουθήσει την εκπαίδευση του UK Trauma Council και του Anna Freud Institute ‘‘Τραυματικό πένθος: δουλεύοντας θεραπευτικά με παιδιά και νέους.’’ (‘‘Traumatic bereavement: working therapeutically with children and young people.’’).
Έχει εκπαιδευτεί στη Θεραπεία Εστιασμένη στη Συμπόνια (ΘΕΣ), από την Εταιρία Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Σπουδών και σε εφαρμογές της, από το The Compassionate Mind Foundation. Επιπλέον, εκπαιδεύεται στη Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία (ΓΣΘ), ενώ ταυτόχρονα παρακολουθεί πλήθος μετεκπαιδεύσεων και σεμιναρίων σχετικών με σύγχρονες ψυχοθεραπευτικές μεθόδους, με το τραύμα και την ψυχική υγεία των γυναικών, τομείς, για τους οποίους τρέφει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Παρέχει συνεδρίες ψυχοθεραπείας στο γραφείο της, στους Αμπελοκήπους και εξ’ αποστάσεως.