Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή
Η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή (ΓΑΔ) αποτελεί μια συχνή ψυχική διαταραχή. Πρόκειται για μια διαταραχή η οποία ξεπερνά τα όρια του φυσιολογικού άγχους και εξελίσσεται σε μια χρόνια και εξουθενωτική συνθήκη. Σε αντίθεση με το φυσιολογικό άγχος, το οποίο συνδέεται με συγκεκριμένες καταστάσεις, είναι πιο προσωρινό και ελεγχόμενο, το άγχος στη ΓΑΔ χαρακτηρίζεται από:
- Γενίκευση: Το άγχος στη ΓΑΔ δεν συνδέεται με συγκεκριμένες καταστάσεις, αλλά είναι διάχυτο και συνεχές, αφορά πολλούς τομείς της ζωής του ατόμου.
- Χρονιότητα: Το άγχος επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα, επηρεάζοντας αρνητικά την καθημερινότητα.
- Αδυναμία ελέγχου: Τα άτομα που πάσχουν από ΓΑΔ μπορεί να έχουν την αίσθηση ότι το άγχος τους υπερνικά τις ικανότητές τους και δυσκολεύονται να το διαχειριστούν.
- Εξουθένωση: Το άγχος στη ΓΑΔ μπορεί να οδηγήσει σε σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα, επιδεινώνοντας την ποιότητα ζωής του ατόμου.
Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή: Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Υπερβολικό άγχος και ανησυχία: Τα άτομα με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή βιώνουν χρόνιο άγχος. Πρόκειται για μια μορφή άγχους η οποία είναι δύσκολο να ελεγχθεί και συχνά δεν είναι ανάλογη της κατάστασης. Αυτό το άγχος μπορεί να αφορά διάφορους παράγοντες όπως: τα οικονομικά, την υγεία, τις σχέσεις, την εργασία ή άλλες καθημερινές καταστάσεις.
- Εύκολη κόπωση: Το άτομο μπορεί να νιώθει κουρασμένο ή εξαντλημένο, ακόμα και μετά από τη ξεκούραση.
- Δυσκολία στην συγκέντρωση: Η υπερβολική ανησυχία μπορεί να επηρεάσει την προσοχή και τη μνήμη, δυσκολεύοντας το άτομο να εστιάσει σε εργασίες ή δραστηριότητες.
- Ευερεθιστότητα: Το άτομο μπορεί να νιώθει νευρικό, ευέξαπτο ή εύκολα εκνευρισμένο.
- Μυϊκή ένταση ή πόνος: Το άτομο μπορεί να βιώνει μυϊκή ένταση, πόνο ή τσούξιμο στους μύες.
- Διαταραχές ύπνου: Το άτομο μπορεί να δυσκολεύεται να κοιμηθεί, να ξυπνάει συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας ή να κάνει ρηχό ύπνο.
- Ανησυχία ή αίσθηση κόμπου στο στομάχι: Το άτομο μπορεί να βιώνει αίσθημα παλμών, ταχυκαρδίας, εφίδρωσης, τρέμουλου ή ζαλάδας.
Επιπλέον, η ΓΑΔ μπορεί να συνοδεύεται από άλλα ψυχολογικά ή σωματικά συμπτώματα, όπως:
- Κεφαλαλγίες
- Ναυτία ή διάρροια
- Αλλαγές στην όρεξη
- Δυσκολία στη λήψη αποφάσεων
- Αίσθημα ανησυχίας ή φόβου
- Αποφυγή καταστάσεων που προκαλούν άγχος
Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή & Θεραπεία
Η ψυχοθεραπεία προσφέρει αποτελεσματικά εργαλεία για τη διαχείριση του άγχους και της ανησυχίας και τη συνολική βελτίωση της ποιότητας ζωής του ατόμου.
Γνωσιακή-Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT): Η CBT βοηθά στην αναγνώριση και την αμφισβήτηση αρνητικών σκέψεων που συμβάλλουν στο άγχος. Μαθαίνοντας να αναγνωρίζουν και τα τροποποιούν αρνητικά μοτίβα σκέψεων και συμπεριφορών, τα άτομα αναπτύσσουν δεξιότητες διαχείρισης και αντιμετώπισης του άγχους και της ανησυχίας που βιώνουν μειώνοντας τον αντίκτυπο τους στη ζωή τους.
Θεραπεία Εστιασμένη στη Συμπόνια (CFT): Η CFT εστιάζει στην ανάπτυξη συμπόνιας προς τον εαυτό, μιας κρίσιμης δεξιότητας για τη διαχείριση δύσκολων συναισθημάτων όπως το άγχος, η ντροπή και η αυτοεπίκριση. Η CFT βοηθά τα άτομα με ΓΑΔ να αντιμετωπίσουν τη σκληρή εσωτερική κριτική και τα αισθήματα ανεπάρκειας που συχνά συνοδεύουν τη διαταραχή, ενώ αποτελεί μία πολύτιμη πηγή τεχνικών διαχείρισης και μείωσης του άγχους.
Θεραπεία Αποδοχής και Δέσμευσης (ACT): Η ACT τονίζει τη σημασία της αποδοχής των δύσκολων σκέψεων και συναισθημάτων έναντι της αντίστασης και της αποφυγής αυτών. Μέσω της ACT τα άτομα γίνονται ψυχολογικά ευέλικτα, μαθαίνουν να αποστασιοποιούνται από μη ωφέλιμες ανησυχίες και δεσμεύονται να ζήσουν τη ζωή τους σύμφωνα με τις προσωπικές τους αξίες. Μέσω της ACT, τα άτομα μαθαίνουν να μην ελέγχονται από τις σκέψεις που τους προκαλούν άγχος και δυσφορία.
Αλλαγές στον τρόπο ζωής:
Η τακτική άσκηση, η υγιεινή διατροφή, ο επαρκής ύπνος μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της GAD. Πρακτικές mindfulness μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων άγχους. Μέσα από ένα υποστηρικτικό οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον και τη συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες μπορεί να ενισχυθεί η βελτίωση των συμπτωμάτων. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής δρουν συμπληρωματικά με άλλες θεραπευτικές μεθόδους βελτιώνοντας την ψυχική και σωματική υγεία.
Κάνοντας το πρώτο βήμα για τη θεραπεία
Η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή απαιτεί μια ολοκληρωμένη και εξατομικευμένη θεραπευτική προσέγγιση. Η αναγνώριση των συμπτωμάτων και η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας αποτελούν κρίσιμα βήματα προς τη θεραπεία. Με τη σωστή υποστήριξη και θεραπεία, μπορείτε να μάθετε να διαχειρίζεστε τις ανησυχίες σας, να μειώσετε το άγχος και να ζήσετε μια πλήρη και ικανοποιητική ζωή.
Για να λάβετε υποστήριξη και θεραπεία για τη γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, επικοινωνήστε με την Ψυχολόγο και Ψυχοθεραπεύτρια Χριστίνα Πολύζου.
Πηγές:
Hofmann, S. G., Asnaani, M., Vonk, J., Sawyer, A. T., & Fang, A. (2010). The effect of cognitive behavioral therapy for generalized anxiety disorder: A meta-analysis. Clinical Psychology Review, 30(8), 1027-1042. https://doi.org/10.1016/j.cpr.2010.07.001
National Institute for Health and Care Excellence. (2013). Generalised anxiety disorder. https://www.nice.org.uk/guidance/cg113
Vøllestad, J., Nielsen, M. B., & Nielsen, G. H. (2012). Mindfulness- and acceptance-based interventions for anxiety disorders: a systematic review and meta-analysis. The British journal of clinical psychology, 51(3), 239–260. https://doi.org/10.1111/j.2044-8260.2011.02024.x
Welford, M. (2010). A compassion focused approach to anxiety disorders. International Journal of Cognitive Therapy, 3(2), 124-140.