Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία

cbt

H Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT) ή αλλιώς γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη μορφή ψυχοθεραπείας για άτομα που αντιμετωπίζουν χρόνιες συναισθηματικές και συμπεριφορικές δυσκολίες, όπως άγχος, κατάθλιψη και υψηλά επίπεδα στρες που υπονομεύουν την καθημερινή τους λειτουργικότητα και ποιότητα ζωής. Αποτελώντας μία επιστημονικά τεκμηριωμένη προσέγγιση ψυχοθεραπείας, η ΓΣΘ προσφέρει στα άτομα δομημένους τρόπους κατανόησης και επίλυσης των ψυχολογικών τους δυσκολιών με αποτελεσματικό τρόπο. 

Τι είναι η Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία;

Η Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία βασίζεται στην ιδέα πως οι σκέψεις, τα συναισθήματα, οι σωματικές αισθήσεις και οι συμπεριφορές είναι αλληλένδετα. Σε αντίθεση με άλλες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις που εμβαθύνουν στο παρελθόν, η ΓΣΘ εστιάζει στο παρόν και στον εφοδιασμό των ατόμων με πρακτικές στρατηγικές διαχείρισης των προβλημάτων τους. Από την ανάπτυξη του ψυχοθεραπευτικού μοντέλου της ΓΣΘ κατά τη δεκαετία του ’60 από τον Aaron Beck μέχρι και σήμερα, η ΓΣΘ έχει εξελιχθεί σε μία από τις πιο επιστημονικά και κλινικά τεκμηριωμένες μορφές ψυχοθεραπείας. Μάλιστα, περιλαμβάνει πρωτόκολλα και θεραπευτικές τεχνικές για ένα μεγάλο φάσμα ψυχολογικών διαταραχών και δυσκολιών.

Πώς λειτουργεί η Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία;

Βασική παραδοχή της Γνωσιακής Συμπεριφορικής Θεραπείας αποτελεί πως οι σκέψεις, τα συναισθήματα, οι συμπεριφορές και οι σωματικές αισθήσεις είναι αλληλένδετα και επηρεάζουν το ένα το άλλο. Έτσι, τα δύσκολα συναισθήματα και οι δυσλειτουργικές συμπεριφορές, συχνά πηγάζουν από υποβόσκοντα μοτίβα αρνητικών σκέψεων, γνωστά και ως γνωστικές στρεβλώσεις ή γνωστικά σφάλματα. Αυτές οι στρεβλώσεις μπορούν να εγκλωβίσουν το άτομο σε φαύλους κύκλους ψυχικής δυσφορίας και να επιδεινώσουν τη δυνατότητα του ατόμου να λειτουργήσει στην καθημερινότητά του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Στη Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία, υπάρχει συνεργατική σχέση μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου ώστε να εντοπίσουν και να θέσουν υπό δοκιμασία αυτές τις γνωστικές στρεβλώσεις. Μέσα από μία διαδικασία αυτοαναστοχασμού και καθοδηγούμενης ανακάλυψης, τα θεραπευόμενα άτομα μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τα μη βοηθητικά μοτίβα σκέψης τους και να τα αντικαθιστούν με πιο ισορροπημένες και ρεαλιστικές εναλλακτικές προσεγγίσεις. Αυτή η διαδικασία, συχνά συνοδεύεται από συμπεριφορικές τεχνικές. Αυτές οι τεχνικές στοχεύουν στην τροποποίηση συγκεκριμένων συμπεριφορών ή συνηθειών που συμβάλλουν στη δυσφορία του ατόμου.

Για παράδειγμα, εάν κάποιο άτομο αντιμετωπίζει κοινωνικό άγχος, η θεραπεύτρια μπορεί να το βοηθήσει να εντοπίσει αρνητικές σκέψεις που προκύπτουν αυτόματα όταν βρίσκεται σε κάποια κοινωνική περίσταση (π.χ. ‘’Όλοι με κρίνουν’’). Έπειτα, μαζί θα διερευνήσουν ρεαλιστικές αποδείξεις υπέρ και κατά αυτής της σκέψης, ενώ θα συζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης του στρες που προκύπτει σε αυτές τις περιστάσεις. Αυτοί οι νέοι τρόποι προσέγγισης και επίλυσης των ζητημάτων μπορεί να μοιάζουν αρχικά ξένοι και να χρειάζονται προσπάθεια για να ενταχθούν στη ζωή του ατόμου. Με την πάροδο του χρόνου ωστόσο, τις οικειοποιείται και αυτοματοποιούνται οδηγώντας σε σημαντική μείωση των συμπτωμάτων και σε βελτιωμένη διάθεση και ποιότητα ζωής.  

Είναι η Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία μία αποτελεσματική μέθοδος ψυχοθεραπείας;

Ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά της ΓΣΘ είναι η εκτεταμένη επιστημονική της τεκμηρίωση. Πληθώρα ερευνών έχουν δείξει πως η ΓΣΘ είναι αποτελεσματική στη θεραπεία πλήθους ψυχικών διαταραχών όπως:

  • κατάθλιψη
  • διαταραχές άγχους
  • διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD)
  • ψυχαναγκαστική-καταναγκαστική διαταραχή κ.α.

 

Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις η ΓΣΘ συνίσταται ως θεραπεία πρώτης επιλογής γι’ αυτές τις διαταραχές λόγω της αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητάς της.

 

Επιπλέον, η ΓΣΘ δεν αποτελεί απλώς μία προσωρινή λύση αλλά εξοπλίζει τα άτομα με δεξιότητες διαχείρισης προβλημάτων που μπορούν να χρησιμοποιούν εφόρου ζωής. Στόχος της ΓΣΘ λοιπόν είναι το άτομο όταν ολοκληρώσει τη θεραπεία του να μπορεί να είναι με έναν τρόπο ‘’ο θεραπευτής του εαυτού του’’, κάτι που βοηθά τα άτομα να νιώσουν επαρκή και ανθεκτικά απέναντι στις δυσκολίες που ούτως ή άλλως πάντοτε προκύπτουν στην πορεία της ζωής. 

 

Ξεκινώντας κανείς Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία είναι σημαντικό να θυμάται πως ενώ είναι αποτελεσματική για πολλά άτομα, ενδέχεται να μην είναι η κατάλληλη θεραπεία για το κάθε άτομο και την κάθε κατάσταση. Κάθε άτομο είναι μοναδικό και μία προσέγγιση που λειτουργεί καλά για ένα άτομο, μπορεί να μην λειτουργεί το ίδιο αποτελεσματικά σε ένα άλλο. Εξάλλου, η επιτυχία της ΓΣΘ βασίζεται και σε άλλους παράγοντες όπως:

  • ποιότητα της θεραπευτικής σχέσης
  • βαθμός δέσμευσης του ατόμου στη θεραπευτική διαδικασία

 

Σε κάθε περίπτωση, το θεραπευτικό πλάνο σχεδιάζεται συνεργατικά βάσει των αναγκών και των προτεραιοτήτων σας. Εάν οποιαδήποτε στιγμή αποφασίσετε πως αυτή η προσέγγιση δε σας ταιριάζει μπορούμε να συζητήσουμε εναλλακτικές επιλογές.

Σε ποιες περιπτώσεις είναι βοηθητική η CBT;

Η CBT είναι βοηθητική σε διαταραχές όπως:

  • Άγχος
  • Διαταραχές ύπνου
  • Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ADHD)
  • Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες (PTSD)
  • Διαταραχή πανικού
  • Διατροφικές διαταραχές
  • Εξαρτήσεις
  • Κατάθλιψη
  • Φοβίες
  • Ψυχαναγκαστική Καταναγκαστική Διαταραχή

Σε άλλες δυσκολίες όπως:

  • Θυμός
  • Στρες
  • Τελειομανία
  • Χαμηλή αυτοπεποίθηση

Συχνά, η Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία χρησιμοποιείται για την ψυχοθεραπεία ατόμων που αντιμετωπίζουν χρόνιες παθήσεις, όπως:

  • Την ινομυαλγία
  • Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
  • Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης
  • Τον χρόνο πόνο

Αν και η ΓΣΘ δεν θεραπεύει τις ίδιες τις παθήσεις, μπορεί να υποστηρίξει τα άτομα ώστε να διαχειριστούν καλύτερα την πάθηση, τις ψυχολογικές τις επιπτώσεις και τα συμπτώματά της.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία, επικοινωνήστε με την Ψυχολόγο και Ψυχοθεραπεύτρια Χριστίνα Πολύζου

Πηγές:

Beck, J. S. (2020). Cognitive behavior therapy: Basics and beyond. Guilford Publications.

Cognitive behavioural therapy (CBT) | Royal College of Psychiatrists. (n.d.). www.rcpsych.ac.uk. https://www.rcpsych.ac.uk/mental-health/treatments-and-wellbeing/cognitive-behavioural-therapy-(cbt)

Hofmann, S., Asnaani, A., Vonk, I. J. J., Sawyer, A. T., & Fang, A. (2012). The Efficacy of Cognitive Behavioral therapy: A review of Meta-analyses. Cognitive Therapy and Research, 36(5), 427–440. https://doi.org/10.1007/s10608-012-9476-1

Overview – Cognitive behavioural therapy (CBT). nhs.uk. https://www.nhs.uk/mental-health/talking-therapies-medicine-treatments/talking-therapies-and-counselling/cognitive-behavioural-therapy-cbt/overview/

What is Cognitive Behavioral Therapy? (2017, July 31). https://www.apa.org. https://www.apa.org/ptsd-guideline/patients-and-families/cognitive-behavioral